1. New Forum Software:
    We have finally upgraded the forum software due to it being so outdated. If you are having any issues with new forum please let us know. Please post any issues in this thread http://www.clubcivic.com/forum/threads/clubcivic-com-forum-upgrade.227221/

spark plug gapping

Discussion in 'Tech Archive (No Posting)' started by james79s, Jun 15, 2008.



Welcome to ClubCivic a Honda Civic Forum

Club Civic is an online Honda Civic forum and community for all Honda Civic enthusiasts. Whether you own a Honda Civic Si, Ex, Type R, Dx, Lx, Cx, Dx, Vx, or even a hybrid you will find valuable information and honda civic car parts on this site. Take a look around to view Honda Civic discussion; including a photo gallery, maintenance information, tech tips, as well as ways to get better performance from your Honda Civic. Visit the Members Ride's to view and rate other member’s Honda Civics. Click here to start viewing the Honda Civic Forums. Before you start posting on this site you will need to register. If you are already registered and not logged in, please login here.

Browse the forums by generation by clicking below or browse all honda civic forums.


  1. james79s

    james79s New Member 5+ Year Member

    Joined:
    Jun 2, 2008
    Messages:
    19
    Location:
    Toronto
    Hey guys.. another in my long line of questioning!

    I am replacing the plugs in my 04 civic, the NGK plugs I bought are the ones specified for the car, and the gap specs for the plugs (I found it on the NGK website) are the same as the gap specs for the car, so do I still need to use a gapper to verify this, or just toss them in?

    The car specs are 0.04" and the NGK specs are 0.044"

    My brother in law seems to think that you should always verify the gap anyway... any thoughts?

    Thanks...

    James
     
  2. gearbox

    gearbox New Member Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    May 25, 2005
    Messages:
    1,510
    Location:
    Urbana, IL
    are they regular copper plugs (V-power)? if so then yes check them to make sure. if iridium IX, then no since the center electrode is too fragile and gap is preset. i believe double plats do not need gapping either. it will tell you if you need to gap them on the spark plug package.
     
  3. 05

    05 Show Me Them Titties Registered VIP 5+ Year Member 10+ Year Member

    Joined:
    Jun 7, 2004
    Messages:
    3,068
    Location:
    California
    should say on the box if they are pre-gapped or not, but i dont think it would hurt to check
     
  4. dj_cronic_metal

    dj_cronic_metal New Member Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    May 21, 2007
    Messages:
    1,002
    Location:
    Avondale, AZ
    lordy theres been like 523033589 million threads Use the search button before making yet another ad to the long list of post that have been answered time in and time out. Btw the answer to the question is no unless their copper. Unless your racing you don't need to gap.
     
  5. james79s

    james79s New Member 5+ Year Member

    Joined:
    Jun 2, 2008
    Messages:
    19
    Location:
    Toronto
    Relax man... it took you longer to post that than it would of to just answer.
     
  6. james79s

    james79s New Member 5+ Year Member

    Joined:
    Jun 2, 2008
    Messages:
    19
    Location:
    Toronto
    Yes V-Power... ok I will check them
     
  7. james79s

    james79s New Member 5+ Year Member

    Joined:
    Jun 2, 2008
    Messages:
    19
    Location:
    Toronto
    It says to gap them to factory specs, but as I said, the factory specs match the gapping that are already on the plugs...
     
  8. james79s

    james79s New Member 5+ Year Member

    Joined:
    Jun 2, 2008
    Messages:
    19
    Location:
    Toronto
    I gapped them, the pre gap was actually bang on... only takes a few seconds per plug though, definitely worth it.
     
  9. Kaotic_Zeus

    Kaotic_Zeus Most hated man Registered VIP Registered OG 5+ Year Member

    Joined:
    Jul 4, 2005
    Messages:
    6,609
    Location:
    Fresno, Cal
    V-powers are garbage, i snapped one off with so little effort. Some other guy with a k24 did too.
     


Share This Page