1. New Forum Software:
    We have finally upgraded the forum software due to it being so outdated. If you are having any issues with new forum please let us know. Please post any issues in this thread http://www.clubcivic.com/forum/threads/clubcivic-com-forum-upgrade.227221/

Very high idle/rev problem

Discussion in 'Engine Tech / Drivetrain' started by tward03, Jul 17, 2011.



Welcome to ClubCivic a Honda Civic Forum

Club Civic is an online Honda Civic forum and community for all Honda Civic enthusiasts. Whether you own a Honda Civic Si, Ex, Type R, Dx, Lx, Cx, Dx, Vx, or even a hybrid you will find valuable information and honda civic car parts on this site. Take a look around to view Honda Civic discussion; including a photo gallery, maintenance information, tech tips, as well as ways to get better performance from your Honda Civic. Visit the Members Ride's to view and rate other member’s Honda Civics. Click here to start viewing the Honda Civic Forums. Before you start posting on this site you will need to register. If you are already registered and not logged in, please login here.

Browse the forums by generation by clicking below or browse all honda civic forums.


  1. tward03

    tward03 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Messages:
    2
    Location:
    Wenatchee, WA
    ok so i have had this problem going on for awhile with my 1991 Honda Civic Hatchback Si 1.6l.

    First problem is that when i drive my car and shut it off and then go to turn my car back on it starts to rev up to about 4000 RPM and and back down to about 2000 RPM and repeats this process for a few minutes. I have replaced the throttle position sensor, 02 sensor, ECU, and cleaned out my Idle air control valve. When i go to shut my car off when it starts reving up high i cant start it because it floods itself with gas. The check engine light DOES COME ON.

    Second problem is when im driving my car tends to surge. Its not the distributor because that has been replaced as well as spark plugs. Im thinking all this is connected with the fuel system in some way. I am completely lost and do not know what to do. Any help would be MUCH appreciated. Thank You
     
  2. 2NRSTV

    2NRSTV Team Exile/ADO Garage Registered VIP

    Joined:
    Mar 29, 2010
    Messages:
    741
    Location:
    Monterey, CA
    Since you said the CEL is on, check the code.

    Have you cleaned your FITV? It's the same process as the IACV and is attached to the bottom of the throttle body. Have you checked for vacuum leaks?
     
  3. tward03

    tward03 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Messages:
    2
    Location:
    Wenatchee, WA
    very high idle/rev

    I have not cleaned out the FITV. Its at the bottom of the throttle body? i will try that, and im going to see if i can get the code read or not. Any suggestions where the best place to have that done at is? i have checked for vaccume leaks and havent found any.

    Thanks for the Reply
     


Share This Page