Can't go in any gear when cold

Discussion in 'Engine Tech / Drivetrain' started by jeders, Nov 1, 2011.



Welcome to ClubCivic a Honda Civic Forum

Club Civic is an online Honda Civic forum and community for all Honda Civic enthusiasts. Whether you own a Honda Civic Si, Ex, Type R, Dx, Lx, Cx, Dx, Vx, or even a hybrid you will find valuable information and honda civic car parts on this site. Take a look around to view Honda Civic discussion; including a photo gallery, maintenance information, tech tips, as well as ways to get better performance from your Honda Civic. Visit the Members Ride's to view and rate other member’s Honda Civics. Click here to start viewing the Honda Civic Forums. Before you start posting on this site you will need to register. If you are already registered and not logged in, please login here.

Browse the forums by generation by clicking below or browse all honda civic forums.


  1. jeders

    jeders Guamster : ] Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    945
    Location:
    Guam 671!!!
    Just replaced the clutch master, clutch line, and clutch slave.

    When the engine is cold, it takes at least 10-20mins to finally get into gear. ANY gear, when it finally does its still a b***h shifting cuz its real rough. After driving 20+ mins, the shifting and everything is normal.

    My clutch, bearings, pressure plate, etc are all new as well.

    I'm also trying synchromesh / honda MTF right now. hope that fixes the problem. If not, anyone have suggestions?
     
  2. elmoEF9

    elmoEF9 New Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Messages:
    8
    Location:
    Ireland
    What car is it??
     
  3. Gunner

    Gunner New Member Registered VIP

    Joined:
    Mar 14, 2011
    Messages:
    374
    Location:
    Virginia beach
    Did you bleed it after you replaced the slave? you may have air in it
     
  4. JohnS.

    JohnS. BANGARANG Registered VIP Registered OG 5+ Year Member 10+ Year Member

    Joined:
    Jan 10, 2006
    Messages:
    19,342
    Location:
    New York
    I was going to say if it's a cable tranmission you may want to check your cable but judging by your avatar, I'm assuming you have a hydraulic transmission? Did you bleed the system and get ALL of the air out? Is the MC adjusted properly?
     
  5. gugiey

    gugiey New Member Registered VIP

    Joined:
    Aug 5, 2011
    Messages:
    266
    Location:
    london, on
    what are your rpms at when its idling

    I have just noticed this on my civic but i can like force it in gear and it goes .
     
  6. JCCLARK

    JCCLARK The Painter Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    Sep 11, 2007
    Messages:
    258
    Location:
    Louisville, KY>
    Bleeding on a Civic is usually the problem.
    Most Civics have a clutch line that goes uphill on
    the firewall and if you only bleed it a little the air bubble will just travel
    back to there when you stop.
    You have to bleed it a lot to get all the air out.:cool:
     
  7. jeders

    jeders Guamster : ] Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    945
    Location:
    Guam 671!!!
    sorry, its an obd-1 B16A. yea, it was bled good. it was working fine after we changed it. just recently this started happening. i'll try bleeding again and let y'all know. thanks!
     
  8. jeders

    jeders Guamster : ] Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    945
    Location:
    Guam 671!!!
    oh and sorry, its idling at about 900-1000rpm
     
  9. jeders

    jeders Guamster : ] Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    945
    Location:
    Guam 671!!!
    damn, i tried bleeding the clutch again with a friend. now it can't go in any gear even when the car is warmed up. ugh, gotta take it to my shop again. i hope its just a bearing problem or nothing too serious.
     
  10. jeders

    jeders Guamster : ] Registered VIP 5+ Year Member

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    945
    Location:
    Guam 671!!!
    friends and myself had finally dropped my trans. half of the pressure plate bolts were loose! idk how or why lol but its all good now. dayum!
     


Loading...

Share This Page